Корак испред Јужне Африке: Русија је нови светски добављач дијаманата

Русија je обелоданила да је истина веровање да је највећи и најбогатији извор дијаманата на свету. На глобалном нивоу Русија заузима прво место у производњи дијаманта по обиму. Земља је развила велику и важну индустријску инфраструктуру прераде и дистрибуције дијаманата познатих по високом квалитету обраде и чврстине.

Државна компанија за производњу дијаманата Алроса производи више природних дијаманата него било која друга компанија на свету. Ово је око 29 процената глобалне производње у смислу карата и 95 процената целокупне експолатације дијаманата у Русији. Пословање Алроса простире се на девет земаља и десет региона Русије.

Прошлог месеца пословање компаније достигло је 325,8 милиона долара, профит је остварен прометом небрушених дијаманата. Ово је пораст од 36% у односу на прошлу годину. Продаја брушених (обрађених) дијаманата износила је 8,4 милиона долара изражено у новчаном износу.

Alrosa logo
 Алроса. водећи светски произвођач и дистрибутер дијаманата. 

 

 

Према речима компаније Алроса, продаја брушених и не брушених дијаманата у јануару-новембру износила је више од 4 милијарде долара.

 

Од почетка 2017. године, Алроса је проузвела преко 20 драгих камена с тежином вечом од 50 карата. Већина њих је извађена из Јубиларне цеви (Jubilee pipe) у Републици Јакутији. Стручњаци кажу да нема разлога за бригу у погледу опадања капацитета експатације великих дијамантских наслага у региону у наредних 20 година.

 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

До 2025. године Алроса планира да инвестира у девет нових налазишта. Они се налазе у два јакутијска арктичка подручја.

Компанија такође послује и на највећем светском руднику дијаманта отвореног копа. Ово је рудник Мир у источном Сибиру. Дубина је 1.722 метара пречника скоро једне миље. Руси коп Мир називају „Дијамантски град“. Међутим, наводно је тренутно неактиван. Операције су започете раних 50-их и у следећих пола века, рудник је произвео више од 17 милијарди долара дијаманата.

 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Пре шест година, руска академија наука је најавила проналажење великих залиха супер-тврдих дијаманата. Ова врста дијаманта је двоструко јача од стандардног драгог камена. Налазиште је пронађен у кратеру Попигаи.

 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Кратер од 100 км (60 миља) настао је великим ударом астероида у Сибирску област прие 35 милиона година. Руски научници открили су кратер 70-их годинда прошлог века.

„Количина супер-тврдих дијаманата садржаних у стенама Попигаи кратера је десет пута већа од познатих светских резерви драгог камења. Говоримо о трилионима карата „, рекао је Николај Похиленко, директор Института за геологију и минералогију у Сибирској експозитури Руске Академије наука.

Према његовим речима, „први резултати истраживања били су довољни да се разговара о могућем преокрету читавог светског тржишта дијаманата.“

Научници кажу да ће резерве сировоих дијаманта „бити довољне за цео свет 3.000 година“, додајући да је њихова употреба у прерађивачкој индустрији доведена до нивоа потребног за техничку револуцију.

Такве велике резерве доносе наду да ће дијамантска индустрија у Русији једног дана постати кључни стуб економског развоја земље заједно са енергетским сектором.

Извор: russia-insider

Превео: Александар Сјеран

Постави коментар